5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Kutlu Olsun.

Bu konuda bir anımı anlatmak istiyorum, Liseli yıllarda bir hocama dedim ki, Kadın Hakkı yoktur, o da epey tepki verdi, nasıl böyle bir şey dersin falan. Ben de hemen yatıştırdım ortalığı, cümleme devam ettim. “Çünkü, Hakkı erkek ismidir.” 🙂

Biliyorum kötü bir espri ama sadece isim olarak Kadın Hakkı yoktur, aslında üzerimizde çok büyük hakları vardır kadınların. Bir anne olarak, bir eş olarak, bir evlat olarak. O yüzden, sadece 1 gün değil, her gün Kadın Haklarının konuşulması, anlatılması, bilinmesi gerekir diye düşünüyor ve bu konuda gerçekleştirilen pozitif ayrımcılık adına yapılan her çalışmayı da destekliyorum.

 


Bu vesileyle, size Sisterslab Derneği’nden de bahsetmek istiyorum, benim de zaman zaman gönüllü olarak eğitimler verdiğim bu dernek bünyesinde, son dönemde, özellikle depremden etkilenen kız öğrencilere yönelik bilişim alanında başta olmak üzere bir çok alanda eğitimler veriliyor. Hatta son verdiğimiz eğitimde başarılı olan 10 öğrencimiz Hepsiburada staj imkanına sahip oldu. https://sisterslab.org/ adresine girerek çalışmaları inceleyebilir ve daha çok kişiye ulaşma konusunda destek olabilirsiniz. 8 Mart’ta da Ankara’da yapılan bir etkinlikte, yine bu konuda bir çalışma yapmıştık, orada birisi size HeForShe demek istiyorum demişti. Ne demek diye araştırdığımda ise şu bilgiye ulaştım.

HeForShe (He for She olarak da geçer), Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi tarafından 2014’te, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygın hâle getirilmesi için başlatılan dayanışma hareketidir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini sosyo-ekonomik ve politik bir sorun olarak tanımlanması düşüncesine dayanmaktadır. Amacı, erkeklerin ve erkek çocuklarının toplumlarda yaygın durumdaki eşitsizliğin nedeni ve egemen kültürünün (yerleşik menfi cinsiyet kalıpları ve cinsiyet rolleri) etkisinin farkına vararak eşitliğe dahil edilmesidir. Hareketin logosunda kadın ve erkek sembolleri yan yanadır ve bu kadın ve erkek birliğini temsil eder. Dayanışma Eylül 2020 itibarıyla 3,3 milyon taahhüte ulaştı.

20 Eylül 2014’te Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun BM Kadın Birimi İyi Niyet Elçisi Emma Watson farklı yönetim ve iş pozisyonlarında bulunan erkekleri cinsiyet eşitliği taahhüdünde bulunmaları için küresel bir çağrı bulundular. Moon kadınlara yönelik şiddet ve tehditten erkeklerin sorumlu olduğunu söyleyerek bunu durdurmak için erkeklerin insan haklarına saygı duymaları ve şiddete karşı harekete geçmeleri çağrısında bulundu.

BM nezdinde kampanya başlatıldıktan sonra #HeForShe etiketi Twitter başta olmak üzere birçok sosyal mecrada milyonlarca kez paylaşıldı.

Dayanışmanın paydaşları arasında Türkiye’den Koç Holding bulunmaktadır. Fenerbahçe SK, Valencia CF, Danone Uluslar Kupası ve BNP Paribas Open gibi kulüp ve organizasyonlar ise dayanışmanın diğer sportif paydaşlarıdır.

Paydaşlar ve bu fikri ortaya atanlara baktığımızda bir ön yargı oluşabilir ancak genel olarak, bu düşüncenin desteklenerek, toplumdaki bilincin de artmasından yanayım.

Hakan TOPUZOĞLU