Eğitimde Görme Engelliler Derneği ve bir gönüllü Claire Özel
Engelliler konusunda çalışan ve bir çok hayata dokunan başka bir özel insan Claire Özel! Türk eşiyle beraber 25 yıldır Türkiye de yaşayan İngiliz vatandaşı Claire Özel.
ODTÜ Hazırlık’ta Öğretim görevlisi. 2005 yılında kurduğu Engelsiz ODTÜ Biriminin Koordinatörü olarak 2012 yılına kadar çalışmış. O süreçte Görme Engelli öğrencilerle ve bazı duyma Engelli öğrencilerle çalışmış ve onların yabancı dil öğretiminde büyük katkıları olmuş. O yılları şöyle anlatıyor:
“2006 yılında düzenli olarak yürüttüğüm koordinatörlük göreviyle birçok çalışmayı başlatabildim ve daha sistematik bir koordinasyon kurabilme imkânına kavuştum.
ODTÜ’de adım adım yeni sistemler kurduk. Koordinatörlüğün e-posta iletişim hattı kuruldu; ayrıca bir web sayfası geliştirmeye başladık.
ODTÜ’de ilk Türk İşaret Dili derslerini vermeye başladık. İlk kurumsal JAWS ekran okuyucusu alındı. Sağlık Merkezi’yle Kaza Kayıt sistemi denendi. Yıllar sürecek olan Engelsiz Kampüs Ulaşım sistemi kuruldu. Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan anlaşma sayesinde orta dereceli okullarla işbirliğini güçlendirdik.
Üniversite sınavında görme engelliler
Clare Özel’in önerisi ve liderliğiyle ilk defa Üniversite Sınavı’nda görme engellilerle ilgili bir çalışma yapılmış. Görme engelli adayların üniversite giriş sınavı koşullarını tartışmaya açarak bir anket hazırlamışlar. Ankete 52 katılımcı katkıda bulunmuş ve sonucu bir rapor halinde ÖSYM’ye sunulmuş. Suna sisteminde rapora uygun
Uluslararası projeler
İşitme engelli öğrenciler farklı yurt dışı çalışmalara katılıyor, ulusal düzeyde etkinlikler ve bağlantılar gelişiyordu. Böylece, bizim dışımızda geliştirilen başka projelere katılma dönemine geldik. Diğer üniversitelerde görüşmeler ve sunumlar gerçekleştirdik. ODTÜ’de yapamadığımız bazı şeyler başka üniversitelerce denenmeye başlamıştı.
İstanbul Üniversitesi’nde yapılan bir toplantıda, Türkiye’de ilk defa gerçekçi şekilde engelli öğrencilerin potansiyeline ve haklarına inanan kişilerle tanıştım. Giderek büyüyen bir yap-bozun parçalarını birleştirmeye İlk Engelli Üniversiteli Öğrencilerim • 359 başlıyorduk, henüz hak temelli ifadeler kullanmıyorsak da, yaptıklarımızla aslında o yönde ilerliyorduk. 2007 yılının Ocak ayında yönettiğim ilk AB projemizi gerçekleştirdik. Bu projeyle Türkiye’den beş kişi olarak bir hafta boyunca İngiltere’nin Bristol kentinde bulunan iki üniversitenin engelli öğrencilerine yönelik program ve yaklaşımlarını deneyimlemeye gittik.
Birinci Engelsiz Üniversiteler çalıştayı ve Platformunun fikir anası
Proje sonrası edindiğimiz çıktıları 19 Mayıs gününde bir etkinlik yaparak sunacaktık. Tek seferlik bu etkinliğe daha sonra devam etmesi umuduyla “Birinci Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı” ismini verdim. Kimler katılmak isterdi, bilmiyorduk. Katılımın yüksek olacağına dair bir umudumuz yokken, o günlerde Türkiye’de mevcut yetmiş sekiz üniversitenin on dokuzundan yirmi sekiz kişi çalıştayımıza gelmişti. Aralarında engelli öğrencilerin yanında engelli akademisyenler de vardı. O zamana kadar gündeme getirilmeyen bu konulara ilgili Türkiye’nin dört köşesinden gelen kişiler arasında tanışma fırsatı varken, katılanlar fikir birliğiyle sunumların yarısının iptal edilmesini ve eksik kalan bilgilerin elektronik olarak paylaşılmasını istedi. O günün en sürdürülebilir adımıysa geri bildirim almaktı. En çok talep edilen konuysa elektronik bir platformun oluşturulmasıydı. Beş ay sonra ülke çapında işleyecek “Engelsiz Üniversiteler Platformu” YÖK’ün onayıyla kuruldu. 2007 yılından sonra çalışmalar başka bir boyuta geçti.
Claire Özel ODTÜ’de yaptığı olağanüstü çalışmalarla verdiği özverili hizmetlerin ödülünü 15 Mayıs 2019’da aldı, YÖK Engelsiz Üniversite Ödülülüne layık görüldü.
Eğitim de Görme Engelliler Derneği-EGED üyesi olan ve gönüllü çalışmalarını sürdüren Özel ODTÜ deki Koordinatörlük görevini artık yürütmese de projesiz kalmıyor, sürekli Engelli öğrenciler için Ulusal ve Uluslarası yeni projeler peşinde. Engelli öğrenciler ve EGED ile çalışmalarını sürdürüyor. Engeli olmayan insanların engellilerin hayatını ve çektiği zorlukları hayal bile edemediğine inandığı için ODTÜ de zaman zaman insanların Engellileri anlamasını sağlayacak Engelsiz Bilinç Eğitimleri yapıyor. Claire “görünenin aslında resmin yalnızca bir parçası” olduğuna işaret ediyor ve görünmeyen engeller ve disleksi gibi engelleri tesbit edilmemiş olanların tesbit edildiğinde ve insanlar kendilerindeki engeli farkettiğinde kişiye göre çalışmalar yapılarak kapasitenin ve dolayısıyla başarının daha artacağına inanıyor.
http://www.24saatgazetesi.com/bir-gonullu-claire-ozel/
Okumak için tıkla