Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından korona virüsü salgının Türkiye’deki seyriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, salgının yayılma hızını kontrol altına almaya başladıklarını belirterek “Ülkede vaka artış hızı 4’üncü haftadan ve ölüm artış hızı da 5’inci haftadan itibaren azaldı. Aldığımız tedbirler Türkiye’nin salgını en az kayıpla aşacağına işaret ediyor. Kurallara istisnasız uyalım” dedi.
Fahrettin Koca, “Son 24 saatte 33 bin 70 yeni test yapıldı. Test sonucu 4 bin 62 yeni vaka tespit edildi ve toplam vaka sayısı 65 bin 111’e yükseldi. 107 kişi vefat etti, ölü sayısı 1403 oldu” diye konuştu.
261 BİN 969 KİŞİ TEMASÇI
Koronavirüs Bilim Kurulu video konferans yöntemiyle toplandı. Toplantıdan sonra basın toplantısı düzenleyen Bakan Koca, Türkiye’deki tablonun iyi olduğunu ifade ederek, bunun filyasyon ekiplerinin çalışma sayesinden olduğunu söyledi. Koca, vakalara temas eden kişi sayısını açıkladı: “Bugüne kadar vakalarla temas halinde olan 261 bin 969 kişi tespit ettik ve yüzde 95.8’ine ulaştık. Takibi yapılan 251 bin 28’dir. Her doğrulanmış vakaya ortalama 4.5 insan düşüyor.”
Koca filyasyon ekibi sayısının 4 bin 600 olduğunu açıklayarak, bu ekiplerin 48 saat içinde vakaların temas ettiği kişileri ulaştığını söyledi.
HAYATINI KAYBEDEN SAYISI 1403’E ÇIKTI
Bakan Koca 14 Nisan verilerini de şöyle açıkladı: “Mevcut durumu sizlerle paylaşıyoruz. Test sayısı 33 bin 70 oldu. Test sonucu pozitif olan kişi 4 bin 62, toplam vaka 65 bin 111. Bugün vefat eden 107 vakalarımızlar birlikte kayıp sayımız bin 403’tür” dedi.
Bakan Koca’nın açıklamasından satır başları şöyle:
TEDBİRLERE UYALIM: Birimiz diğerimize güç oluyoruz, koronaya karşı mücadelemiz birlikteliğimiz olmuştur. Halkımızın salgın konusunda merak ettiği birçok şey basının sorularıyla açıklığa kavuşuyor.
İlk vakanın tespit edildiği 14 Mart’tan 14 Nisan Salı gününe geldiğimiz nokta nedir? Salgının aşamaları hakkında kesin ifadeler kullanılamaz. Şu ana kadar aldığımız sonuçlar Türkiye’nin en az kayıpla aşacağına işaret ediyor. Bunu biz tedbirleri yüzde 100 uygulanmadığı halde diyoruz. Diyorum ki tedbirlere yüzde 100 uyalım.
VAKA ARTIŞ HIZI DÜŞÜŞE GEÇTİ: Vakaların sayısı tüm dünyada artıyor. Her ülke kendi mücadelesini veriyor. Veriler pek çok ülkede tartışma konusu. Türkiye’de salgında tespit edilen her olay gözünüzün önünde. Tablonun olumsuz yönleri tam, olumlu yönleri ise kısmen gözünüzün önündedir. Türkiye’de hastalığın bir haftada en çok vaka sayısına ulaşması 4’üncü haftada gerçekleşti ve vaka artış hızı düşüşe geçti.
FİLYASYON SAYESİNDE SAĞLADIK: Filyasyon kelimesini çok duydunuz, ileriki günlerde unutmayacaksınız. Bildiğiniz gibi bulaşıcı hastalıkla temas zincirinin taranmasının adıdır. Vaka artış hızının düşüşe geçmesini bununla sağladık. Tespit ettiğimiz her vakada bu yöntemi uyguladık. Bakanlığımız adına gururla kurduğum cümlelerin arkasında kimler olduğunu söyleyeceğim.
Test neden herkese yapılmıyor eleştirisi oldu. Genel tarama akılcı değil. Filyasyon kelimesi soruya nokta atışı getiriyor. Yaygın temas taraması sıkı takip, salgının önünü kesmenin yolu bu. Dünyanın büyük kısmı sadece şikayetle başvuran vakalar üzerinden tanı ve tedavi sürecini izliyor.
HER VAKAYA 4.5 İNSAN DÜŞÜYOR: Hasta kaybı artış oranı hızında da yavaşlama 5’inci haftada gerçekleşti. Bunu en erken yakalayan ülke olduk. Bugüne kadar vakalarla temas halinde olan 261 bin 969 kişi tespit ettik ve yüzde 95.8’ine ulaştık. Takibi yapılan 251 bin 28’dir. Her doğrulanmış vakaya ortalama 4.5 insan düşüyor.
48 SAATTE TEMASÇILARA ULAŞILIYOR: Filyasyon ekipleri doktor, sağlık memuru ve yardımcı personelden oluşur. Her vaka tespitinde vakanın hikayesi üzerinden harekete geçip, hastanın temas halinde olduğu kişileri 48 saatte taramaktadır. Doğrudan adreslerine ulaşmaktadır.
4 BİN 600 EKİP VAR: Filyasyon çalışması 81 ilde yapılıyor. Temaslı takibin en yüksek 99’la Zonguldak’tır. Vakaların en yoğun olduğu İstanbul’da bin 200 ekip görev almaktadır. Türkiye genelinde filyasyon ekibi sayısı 4 bin 600’dür.
Sahip olduğumuz büyük veri kaynağı aile hekimlerimizle kurduğumuz sistemdir. Korona virüsüyle mücadele mahallelere, sokağa, apartmana kadar indi. Veriler tek sistemde toplanmaktadır.
Korona virüsüyle mücadelenin iyi organize olmuş uzman tarafından yürütüldüğünü bilin. 1 milyon 100 bini aşkın sağlık ordumuz her an işin başında.
ÜSTÜN TARAF BİZİZ: Filyasyonun mücadelesi sonuçlar veriyor. Tablolar olumlu sonuçlar veriyor. Vaka tespitinde, hasta tedavisinde, yoğun bakım tedavisinde başarılıyız. Mücadelede üstün taraf biziz.
10 Nisan günü ilan edilen sokağa çıkma yasağını değerlendiren Koca, “Bilim kurulunun her zaman üzerinde durduğu izolasyon ve hareketli ortamın en aza indirilmesi oldu. Amaca hizmet eden bir durumdu ve sorun yok. Sonuçlarıyla ilgili bütün rakamları her gün şeffaf şekilde sizlere aktarıyoruz. Dolayısıyla hepimiz önümüzdeki günlerde sonuçları göreceğiz” diye konuştu.
‘SÖYLEYECEK BİR ŞEYİM YOK’
Yaşanalar hakkında açıklama yapan Koca, şu yorumda bulundu: “Yaşananlarla ilgili benim farklı bir şey söylemem gerekmiyor. Hükümetin kararı. İçişleri Bakanımız ile korona ve deprem döneminde mücadele arkadaşlığı yaptık. Cuma, Cumartesi, Pazar günü görüştüm, Pazartesi günü de bakanlar kurulunda görüştük. Süleyman bey gerekli açıklamayı yaptı. İlave edecek bir şeyim yok.” İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile tartıştığı iddialarını yalanlayan Koca, “Vatandaşımız dünyayı ve Türkiye’yi etkileyen salgında, salgınla mücadeleye odaklanmamızı bekliyor. Biz salgınla mücadeleye kendimizi adamış durumdayız ve başka gündemimiz yok” dedi.
‘PLAZMA TEDAVİSİNDE HER HASTANEYE YETKİ VERİLDİ’
Plazma tedavisi hakkında bilgi veren Koca, bunu Kızılay’ın üstlendiğimi belirterek, “Her hastaneye vakalarına uygulama yetkisi verdik. Türkiye’nin birçok hastanesinde uygulamaya geçildi. İyileşen vaka sayısı artıp antikor oluşumu olduğunda plazma sayısı artacak” dedi.
‘DALGALANMA OLMAZSA 2 HAFTAYA VAKA PİKİ GÖRÜLECEK’
Bakan Koca önümüzdeki bir, iki hafta içinde yeni bir dalgalanma olmasa vaka sayısında pikin görüleceğini söyledi. Koca hafta sonu sokağa çıkma yasağının pozitif etkileri olduğunu ekledi.
‘İSTANBUL’DA YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI YÜZDE 52.5’
Koca, Adana’da yoğun bakım yatakları ve yatakların doluluk oranının düşük olduğunu ve belediyenin hazırladığı sahra hastanesine ihtiyaç olmadığını ifade etti. Bakan Koca, İstanbul’a yapılacak 2 hastaneyi hatırlatarak, “İstanbul’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 52.5’tir. Bazı hastanelerimizde doluluk oranı yüzde 80 olan var mı, var. Ancak genel olarak 52.5 olduğu için şimdilik sahra hastanelerine gerek duymuyoruz” dedi.
AŞI VE İLAÇ ÇALIŞMALARI
Fahrettin Koca aşı ve ilaç çalışmaları hakkında şunları söyledi: “Aşının insanlar üzerinde kullanılabileceğine inanmıyoruz. En az 4-6 ay arası insanlarda kullanılabileceğini Bilim Kurulumuz öngörmüyor. 3 merkezimiz virüsü izole etti, bundan sonraki çalışmalar devam ediyor olacak. İlaçla ilgili daha çok Çin, ilacı yoğun bakımda entübe olan hastalara veriyor biz ise yoğun bakıma geçiş döneminde kullanılmasının faydalarını gördük, ilacın devamı gelmiş oldu. Türkiye’de tedavide farklı bir yaklaşım içindeyiz yaptıklarımızı bütün üniversitelerimizin dünyaya yayın yapmasını teşvik ediyoruz.”
‘1 MİLYON KUTU STOKLADIK’
“Hidroksil klorokini baştan 1 milyon kutu olarak stokladık. Bunu daha ciddi vakalarda kullanıyorlar ABD’de. Biz daha erken kullanıyoruz. Vakaların erken dönemde cihaza bağlanması süreci uzatıyor, bunun aksini söylüyordu Çin. Biz entübe edilmenin geciktirilmesi gerektiğini biliyoruz. Aşıyla ilgili Türkiye’nin klinik araştırmalar merkezi olmasını istemiyoruz, bu anlamdaki yaklaşımımızı net ifade ettik. Biz kendi aşı çalışmamızı birçok ülkeyle gerektiğinde yapabiliriz ama klinik uygulama noktasında kendi çalışmalarımızı daha önemli görüyoruz.” (ANKA)