Kadına şiddeti önleme yolları

Şiddetsiz Toplum Derneği Kadına Şiddet’i gündeme getirdi

Şiddetsiz Toplum Derneği Dünya Ruh sağlığı gününde yaptığı toplantıda   kadına şiddet’i tartıştı.

Dernek Başkanı Rıza Sümer Bey’i Cumhuriyet Gazetesindeki yazılarım üzerine bana ulaşmasıyla tanıdım, çok da iyi oldu. Bir grup değerli, alanlarında uzman kişiler ne yapabiliriz diye toplanmış, toplumun sorunlarına, her türlü şiddete çözüm yollarına ve dolayısıyla toplumun sağlığını geliştirmeye kafa yoruyorlar. Nerede bir şiddet varsa Ruh sağlığı alarm veriyordur çünkü!

Dünya Ruh Sağlığı günü olan 10 Ekim’deki toplantılarının bu sefer ki gündemi ise en büyük yaramız kadına şiddet, nedenleri ve nasıl önlenebileceği idi!

“Kadın Gazeteciler-Kadın Gönüllüler Buluşması” 30 saniyelik saygı duruşu ile açıldı. 10 Ekim katliamında hayatını kaybedenler anıldı.

Çorum Hitit Dernekleri Federasyonu Kadın Komisyonu Başkanı Şengül Kaya, Evcikuzkışla Köyü Derneği Başkanı Hürdoğan Aydoğdu ve Şiddetsiz Toplum Derneği Başkanı Rıza Sümer’in açılış konuşmalarının ardından Uzman Psikolog Şenay Ölmez, Av. Jülide Soybaş ile Gülistan Aydogğdu’nun kolaylaştırıcılığında toplantıya geçildi. Uzman Psikolog Senay Ölmez “Araştırmalar her insanın hayatında en az bir kez şiddet yaşamıştır” diyor, ben daha çok insandan insana şiddet üzerinde duruyorum. Şu anda Ankara’daki şiddet olaylarının % 70’i kadınlara yönelik ancak yüzde %60 ‘ı başvuruyor” dedi.

Ölmez şiddetin öğrenildiğini, özellikle çocukların küçükken ne gördüyse ileride onu uygulama eğiliminde olduklarını, o sebeple şiddeti engellemenin uzun soluklu bir süreç olduğunu ifade etti.

Avukat Jülide Hanım fiziksel şiddet kadar psikolojik şiddetin de uygulandığına ve bunun da kadınlarda ciddi yaralar açtığına dikkat çekti.

Toplantıda Kadına şiddetin temel nedenleri, diğer şiddet çeşitleriyle ilişkisi, kadına şiddetin önlenmesi konusunda, kamu kuruluşları, Yargı, Üniversiteler, Yerel yönetimler, özel kuruluşlar, Gönüllü kuruluşlar (STK), Medya ve yurttaşların katkılarının nasıl olabileceği konuşuldu ve bu konuda yapılabilecekler tartışıldı. Sığınma evlerinin çok yararlı ancak yetersiz sayıda olduğuna işaret edildi. Herhangi bir şiddet olayına tanık olunduğunda 183 ve 155 numaraların aranabileceği belirtildi.

İnsanları, cinsiyetlerine, ırklarına, kökenlerine, renklerine, dillerine, yaşam biçimlerine ve inançlarına göre ayrılmasına karşı olan Şiddetsiz Toplum Derneği’nin “tek ölçüsü, yaşantıda şiddetin hiç bir çeşidinin olmaması, insanlar, insanlarla hayvanlar ve çevre arasındaki ilişkilerde şiddetsiz iletişimin kurulmasıdır.” Bu konularda destek olmak isteyenler derneğe başvurabilir.

Gülseren Tozkoparan Jordan

18 Ekim 2019